Choć może trudno w to uwierzyć, to zdałem sobie ostatnio sprawę, że od początku istnienia tego bloga nie pojawił się tu nigdy – o zgrozo – szampan. Czas naprawić to wielkie niedopatrzenie, więc i na tę okoliczność musiak niebanalny, bo oprócz przenajświętszego duo Szampanii (chardonnay, pinot noir) upichcony z domieszką pinot blanc.
Miejsce z którego przyjechał, czyli Domaine Pierre Gerbais, powstało w roku 1930 w Celles sur Ource w Aube – w połowie drogi między Burgundią i Szampanią. Obecnie na czele projektu stoi trzydziestoparolatek o wyglądzie młodego geeka i hipstera – Aurélien Gerbais.
Po II wojnie światowej wielu mieszkańców Aube wpadło w pułapkę nagłego wzbogacenia (gwałtowny i nagły wzrost sprzedaży szampana wpłynął dynamicznie na zwiększenie produkcji winogron). Ten los ominął dziadka Auréliena – Pierre’a. Był tak zakochany w terroir Celles sur Ource, tak zafiksowany, że po prostu tylko kupował winnice. To głównie dzięki niemu rodzina Gerbais posiada obecnie 18 hektarów, w tym pinot noir, chardonnay i aż 4 ha – co rzadkie – pinot blanc. Winiarnia i wszystkie winnice w Celles sur Ource znajdują się u zbiegu czterech dolin wyrzeźbionych przez rzeki Seine, Arce, Laigne i Ource. Tutaj Ource biegnie ze wschodu na zachód, a winnice znajdują się na obu jej brzegach. Geologia tutejszych parceli jest inna niż w północnej Szampanii, bardziej przypomina Burgundię. Przeważają gleby z gliną i wapieniem kimerydzkim, przypominające bardziej Chablis, niż dolinę Marny.

I ten wpływ mocno widać też w samym Aurélienie, który przyznaje, że nie tylko geograficznie jest mu bliżej do Burgundii. Aube znajduje się w połowie drogi między Reims a Beaune. W Szampanii zawsze toczyła się walka między północą a południem. Tak więc wielu Aubois woli studiować w Burgundii i wracać do pracy z filozofią burgundzką na twarzy. Chcą robić wino w beczkach, chcą pracować z mniejszą ilością chemikaliów. Aurélien wszystkie studia ukończył w Beaune. Uważa się bardziej za Burgundczyka niż Szampańczyka. Większość jego bliskich przyjaciół też pochodzi stamtąd.
W latach dziewięćdziesiątych domena stała się organiczna i przeszła na ekologiczne zarządzanie winnicami. Aurélien korzysta tu wyłącznie z rdzennych drożdży, wina w 100% przechodzą fermentację malolaktyczną. Kolejne zmiany nastąpiły w 2021 r. Od tego czasu szampany są poddawane winifikacji i leżakowane bez dodatku SO2, z niewielką korektą podczas butelkowania. Całkowity SO2 wynosi około 25-30 mg/l (z czego około połowa to wolny SO2). Aurélien doszedł do tego wniosku po dziesięciu latach doświadczeń, prób i błędów.
W Gerbais mamy więc stare winorośle, ekologiczne zarządzanie winnicami, inteligencję, szacunek, pasję i motywację do pracy. To chyba wystarczająco, by wznieść ten dom na sam szczyt niewielkiej grupy wizjonerskich producentów szampana w Aube, co nie?

Champagne Pierre Gerbais Grains de Celles Extra Brut 2016 wytłoczono ze średnio 30-letnich krzewów. Grona rosły na marglu kimerydzkim i wapieniu. Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej i dojrzewało na drobnym osadzie. W piwnicy spędziło 30 miesięcy z organicznymi drożdżami sur latte. Dosage: 3 g/l. Pachnie kwaśnym żółtym jabłkiem i cytrusami. Udziałowi pinot blanc w mieszance zawdzięczamy gładką i miękką poetykę, choć wykończoną z odpowiednią kwasowością i stalową teksturą. Sporo charmu, zbalansowanego musowania, żółtych owoców i bezpretensjonalnej energii. Pić nie umierać.
Twórca: Pierre Gerbais, Champagne Pierre Gerbais
Kraj pochodzenia: Francja
Region: Szampania, Celles-sur-Ource
Szczepy: pinot noir (50%), chardonnay (25%), pinot blanc (25%)
Importer: Terroiryści
Cena: 185 zł
Ocena: ***** (bardzo dobre – 5/6).
Źródło: zakup własny