Dziś krótko – przedstawiam wam jedno z najlepszych win tego roku. Próbowane po raz pierwszy w sierpniu na Autentikfest Moravia oszałamiało dojrzałością i głębią owocu, w dogrywce sprzed kilku dni ten furmint zachwycił chyba jeszcze bardziej. Ladies and gents, oto sztos nad sztosy na miarę lepszych, post-covidowych czasów.
Za sprawą tej bieli, dość przewrotnie, przenosimy się do królestwa czerwieni, czyli na południe Węgier – do Villány w pobliżu granicy z Chorwacją. Horst Hummel założył tam swoją winnicę w 1998 roku. Ale zanim to się wydarzyło był… berlińskim prawnikiem (i zresztą nadal nim jest).

Horst urodził się niedaleko Stuttgartu, jego rodzina jest mieszanką szwabsko-węgierską. Strona węgierska pochodziła z okolic Belgradu, ale została wyrzucona stamtąd po wojnie. Horst zajął się winem (z focusem na Burgundię) na uniwersytecie. Po runięciu muru berlińskiego odwiedził Węgry, głównie po to, by dowiedzieć się, skąd pochodzi jego rodzina i tak (chcąc poznać najlepsze regiony na uprawę win czerwonych) zawitał do Villány. Dziś odwiedza je co pięć lub sześć tygodni i za każdym razem zostaje tam na dwa tygodnie. Ma dwóch ludzi opiekujących się jego 7,5 hektarową winnicą, ale wino robi sam. Pracuje z rodzimymi i międzynarodowymi odmianami, takimi jak portugieser, kékfrankos (blaufränkisch), merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, furmint i hárslevelü.
Horst uważa, że podstawą najwyższej jakości uprawy winorośli jest gleba. Tylko żywa może wyrazić swój indywidualny charakter poprzez winorośl. Winifikacja z fermentacją spontaniczną i bez użycia dodatków wzbogaca potencjał winogron z upraw ekologicznych. W winach oprócz niewielkiej ilości SO2 (zapobiegającej utlenianiu) nie ma absolutnie żadnych dodatków. Horst uprawy prowadzi organiczne od 2008 roku, a od 2016 stosuje metody biodynamiczne.

Hummel Furmint Unfiltered 2019 jest niefiltrowany i bez dodatku siarczynów. Dojrzewał 10 miesięcy w beczce. Oprócz mętnej pomarańczki w oku zachwyca też na innych polach. Jeśli można napoić się zapachem, to tu mamy taki egzemplarz. Nos to oszałamiająca mieszanka dojrzałości i płynnego słońca – marmolady z pigwy, dojrzałej moreli, miodu i kwiatu pomarańczy. Mocna budowa, mniamnuśne taniny i sycący, morelowo-pigwowy owoc. A na deser chrupka kwasowość, masa nieokiełznanej energii i długi, słonawy finisz. Kozak.
Twórca: Horst Hummel, Hummel Pincészet
Kraj pochodzenia: Węgry
Region: Villány
Szczepy: 100% furmint
Importer: Rymarczyk & Białobrocki
Cena: 136 zł
Ocena: ****** (znakomite – 5.5/6).
Źródło: zakup własny na Morawach