Na horyzoncie, jak okiem sięgnąć, rozpościera się wypłaszczony piaszczysto-gliniasty teren pokryty ponad 40-letnimi winoroślami, w oczy dmie silny wiatr, zbierając po drodze kryształki soli zmieszane z ziarnkami piasku. Co chwilę trzeba je zmrużyć, by nie zaczęły drażnić, piec i swędzieć. Trudno by było inaczej – Morze Śródziemne znajduje się dosłownie kilka kroków stąd, a w powietrzu unosi się charakterystyczny zapach jodu…
Pomimo kilku wypraw na Sycylię nigdy nie dotarłem do winnicy San Lorenzo na południowo-wschodnim krańcu wyspy, wyobrażam sobie jednak, że tak właśnie wygląda, pachnie i smakuje jedno z czterech cru Cantina Gulfi – absolutnego klasyka współczesnej winiarskiej Sycylii. Gulfi specjalizuje się w tradycyjnej dla wyspy odmianie nero d’avola, a ich NeroSanlorè to zdaje się najbardziej charakterne nero w kolekcji.
W kieliszku ośmioletnie wino, dojrzewające około dwa lata w dębowej beczce. W zapachu dorzucony do pieca ładunek dojrzałej śliwki i jeżyn, na drugą prędkość nuta ciemnych kwiatów, wosku pszczelego i morskiej soli. Usta gęste i szczodre o gładkiej już taninie, kwasowość świszczy jeszcze w zębach, choć jest już utemperowana. Owoc wciąż melduje się na stacji smaku i z rozgrzanego brzucha bucha śliwką i jeżyną. Wszystko to razem rozpędza się i mknie, że aż miło – do bezczelnie długiego finiszu o jeżynowo-pestkowym wyrazie. Dojrzałe organiczne nero d’avola, intensywne, ale nie przerysowane. Cudowna zapłata za okazaną cierpliwość.
Twórca: Vito Catania, Cantina Gulfi
Kraj pochodzenia: Włochy
Region: Sycylia
Szczepy: 100% nero d’avola
Importer: Vinoteka 13
Cena: 159 zł
Ocena: ***** (5/6)
Loveed reading this thank you
PolubieniePolubienie