Katalonia od lat okupuje wysokie miejsca w rankingach popularności destynacji turystycznych. A bo to cudnej urody, pstrokata Barcelona, a bo ciepłe Morze Śródziemne. W ostatnich miesiącach do powodów pielgrzymek dorzucił się jeszcze Robert Lewandowski, którego przenosiny do FC Barcelona rozgrzały do czerwoności wyszukiwarki lotów z jedynym słusznym celem podróży – by zobaczyć Polaka w akcji. Stolica Katalonii staje się dla nas niemal jak drugi dom, tym bardziej nie wypada nie znać skarbów tamtejszego winiarstwa.
Jednym z nich jest czerwona, endemiczna dla regionu odmiana sumoll. Tutaj od nieocenionego klasyka win naturalnych z Hiszpanii – Celler Partida Creus. To mała winiarnia stworzona przez Antonellę Gerosę i Massimo Marchiori – parę włoskich architektów z Piemontu. Projekt zainicjowali w 2007 roku, szukając całkowitej odmiany w swoim życiu, przenosząc się wówczas do spokojnej katalońskiej wioski Bonastre w regionie Baix Penedès. Tu produkują wina z winogron uprawianych metodami ekologicznymi. Antonella i Massimo są partnerami i producentami Slow Food, szanują naturę w maksymalnym stopniu i przywracają dawne tradycje na ziemiach w Bonastre. Na roli unikają stosowania inwazyjnych prac mechanicznych (na rzecz osiołka i konia). Stronią od zabiegów chemicznych i koncentrują się na cyklach biodynamicznych oraz fazach księżyca. Ich projekt charakteryzuje bardzo ograniczona produkcja winogron o świetnej jakości biologicznej.

To wino jest jak ryba, od początku woła o tlen. Pierwsze wrażenia po otwarciu Celler Partida Creus SM 2019 są mocno rustykalne – pojawia się nieco nuty stajennej. Wystarczy, że damy mu 10-15 minut, a w kieliszku zaczynają się intensywne, owocowo-warzywne wygibasy. W nosie odnajdziemy przewiewne aromaty śliwki, granata, wiśni i sporo świeżych czerwonych owoców. Przy drugim podejściu pojawia się runo leśne i kuchenne warzywa (tymianek, koper włoski). Na podniebieniu wyjątkowo soczyste, żywe, kwaśne i, pomimo intensywności aromatycznej, w gruncie rzeczy lekkie. Na mięciusich taninach spoczywa masa czerwonego owocu. Nieznośna lekkość bytu i niepodrabialna finezja szczepu bez naturalesowych wariactw.
Fermentowane na rodzimych drożdżach, niefiltrowane, bez dodatku SO2.
Twórca: Massimo Marchiori, Celler Partida Creus
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Region: Katalonia
Szczepy: 100% sumoll
Importer: Winoblisko
Cena: kupione w Barcelonie za 22 EUR
Ocena: ***** (dobre i niezwykle interesujące – 4.5/6)
Źródło: zakup własny