Elios Modus Bibendi Bianco Macerato 2019 – wspomnień skarb

Czym byłoby życie bez wspomnień, szczególnie tych dobrych? Niczym! Dlatego wspominam tegoroczne ciepłe lato, rozgrzany słońcem taras i tę szczodrą, hedonistyczną pomarańczkę z Sycylii. La vita è bella!

Projekt winiarski Elios powstał w 2015 roku, kiedy dwóch kumpli (Nicola Adamo i Guido Grillo) musiało decydować o przyszłości swoich ścieżek kariery. Obaj byli niezadowoleni ze swojej pracy i… zakochani w winach naturalnych. Mimo że pochodzili z różnych środowisk, to połączyła ich miłość do natury i Sycylii, a także chęć rewitalizacji rodzinnych gospodarstw rolnych, które do tej pory znajdowały się pod kontrolą grup przemysłowych, którym ich ojcowie sprzedawali własne winogrona i oliwki niemalże za bezcen. W efekcie Nicola, inżynier komputerowy, i Guido, absolwent enologii, przekształcili gospodarstwa swoich rodzin w producentów wina. Tak narodziła się winiarnia Elios produkująca wina naturalne, przy minimalnej interwencji, bez użycia chemikaliów i zbytecznych dodatków. Uprawy prowadzone są na glebie będącej mieszanką gliny, piasku i kamienii. Co ciekawe, panowie postanowili również wykorzystać potencjał rodzinnych farm i nadać wartość produktom, które stanowią istotę diety śródziemnomorskiej, dlatego w ich ofercie znajduje się także miód i oliwa z oliwek.

Elios Modus Bibendi Bianco Macerato 2019 to wynik 20-dniowej maceracji gron catarratto, zibibbo i grillo. Następnie wino dojrzewało 7 miesięcy w stali nierdzewnej. Fermentacja, rzecz jasna, spontaniczna. Modus Bibendi to nie jest everyday pomarańczka, a bardziej powolna, wręcz medytacyjna pomarańcz. Kolor żywo pomarańczowy. W zapachu bergamotka, skórka pomarańczy, morela, kandyzowane żółte owoce. Szczodre usta są dobrze zbudowane, obecność zgłaszają lekkie taniny, ale pierwsze skrzypce grają żółte owoce razem z herbatą jaśminową. Pięknie zintegrowana kwasowość i dłuuuuga przyjemność z obcowania. Takie wspomnienia to skarb.

Twórca: Nicola Adamo, Guido Grillo, Elios

Kraj pochodzenia: Włochy

Region: Sycylia

Szczepy: catarratto, zibibbo, grillo

Importer: brak

Cena: ok. 20 EUR, kupione na festiwalu Vella Terra w Barcelonie

Ocena: ***** (bardzo dobre – 5/6).

Źródło: zakup własny

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: