Capichera Vign’Angena Vermentino di Gallura 2020

Sardynia. Rozkoszny kawałek ziemi pośrodku Morza Śródziemnego. Mam do niej nieprzeciętną słabość. Bodaj największą ze wszystkich włoskich wysp. I to właśnie do powrotu na Sardynii łono i mojej ukochanej odmiany vermentino skłonił mnie zbliżający się nieubłaganie koniec lata.

Wino ze słynnej dla tego szczepu apelacji Vermentino di Gallura. Winorośl rośnie tu wśród granitowych skał, a sam region jest jednym z najbardziej pachnących obszarów Sardynii, składającym się głównie ze śródziemnomorskich zarośli na czele z mirtem, mastyksem, drzewkiem truskawkowym i jałowcem. Capichera Vign’Angena Vermentino di Gallura 2020 posiada żółto-słomkową barwę. W zapachu kojąca zmysły kompozycja kwiatu pomarańczy, ziół, głogu i żółtego jabłka.

Usta soczyste jak Kubuś, świeże, lekko solankowe, wyraziste i trwałe. Zwieńczeniem dzieła jest zdecydowana kwasowość i mineralny finisz. I like it like that.

Twórca: Emanuele Ragnedda, Capichera

Kraj pochodzenia: Włochy

Region: Sardynia, Vermentino di Gallura

Szczepy: vermentino

Importer: brak

Cena: 25 EUR

Ocena: ***** (dobre i niezwykle interesujące – 4.5/6).

Źródło: zakup własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: