Rias Baixas – niejedno imię albariño

Żar (niekiedy) leje się z nieba, lato wciąż w pełni, to zatem jeden z najlepszych momentów na przypomnienie sobie białej odmiany albariño z hiszpańskiej Galicji – soczystej, kwaskowej i mineralnej. Odmiany, która daje bezcenny łyk orzeźwienia, zwłaszcza w gorące dni.

Albariño czyli co?

Albariño to bez wątpienia jedna z najciekawszych i zarazem najpopularniejszych białych odmian Hiszpanii, spotykana w jej północno-zachodniej części – w Galicji. Tu prym wiedzie apelacja Rias Baixas. Jest równie popularna i daje równie dobre efekty po stronie portugalskiej, gdzie pod portugalską nazwą alvarinho jest między innymi bazą vinho verde. Szczep jest wręcz stworzony do tutejszego, atlantyckiego klimatu, który bywa chłodny i wilgotny. Odmiana ma naturalnie wysoką kwasowość, co daje winiarzom szerokie pole do jej zastosowania. W efekcie z albariño nie powstają tylko lekkie, mineralne, orzeźwiające wina, ale też coraz częściej tworzy się poważniejsze propozycje, które dojrzewają na osadzie, w beczkach. Odmiana jest też używana do produkcji np. win pomarańczowych.

Apelacje w regionie Galicji, w tym kluczowa DO Rias Baixas © rimontgowineries.com

Mówisz albariño, myślisz Galicja

Galicja i apelacja D.O. Rias Baixas to taka trochę „osobna” Hiszpania. Region oddzielony od pozostałej części kraju łańcuchami górskimi, z mieszkańcami, w których znajdziemy jeszcze domieszkę celtyckiej krwi. Ich wygląd różni się choćby od od Hiszpanów z Kastylii, a dodatkowo mówi się tutaj w galego, języku któremu dość blisko do portugalskiego.

Klimatycznie Galicja też nie przypomina stereotypowej Hiszpanii. Region jest dość chłodny i deszczowy, a Atlantyk gra tu pierwsze skrzypce jeśli chodzi o zjawiska pogodowe. Średnie roczne opady są tu kilkukrotnie wyższe, niż w pozostałych częściach kraju, leżących w głębi kontynentu. Dlatego nie dziwi, że Galicja jest znana i poważana z powodu win kwaskowych, „chłodnych”, które w innych rejonach kraju uznane by były za zbyt niedojrzałe i niedopieszczone słońcem. Z kolei amatorzy rieslingów i muscadetów powinni odbywać tu przynajmniej raz do roku pielgrzymki, niekonieczne kończące się na słynnym miejscu katolickiego kultu – w Santiago de Compostela.

Spróbowane wina

Lagar de Cervera Lagar de Fornelos Albariño 2021 to zawodnik wagi średniej. Wyprodukowany przez winnicę Lagar de Fornelos należącą do słynnego producenta La Rioja Alta. Kolor jest jasnosłomkowy z wyraźnym zielonkawym akcentem. Pachnie sadem owoców tropikalnych, cytrusów i dojrzałych jabłek. W ustach typowa dla szczepu i apelacji mineralność oraz przyjemna, wibrująca kwasowość. Ocena: **** (dobre – 4/6). Importer: Centrum wina.

Bodegas Martín Códax 2021 skacze o pół poziomu wyżej. W oku mamy tu już słomkowo-żółtą barwę. Nos charakteryzują cytrusy – grejpfrut i dojrzałe cytryny, żółte jabłka z obierkami, a do tego delikatny akcent ziołowy i wiatr znad oceanu. Na tle poprzednika wino jest bardziej krągłe, mniej kwaskowe i więcej w nim materii. Świetny balans z bezczelnie orzeźwiającym finiszem. Ocena: ***** (dobre i niezwykle interesujące – 4.5/6. Importer: Winkolekcja.

Bodega Rectoral Do Umia Viñabade Albariño 2021 uderza cytrusowo-jabłkowym splashem. Dalej mamy sporo orzeźwiającej kwasowości z mineralnym sznytem. Mniej ciekawe, niż poprzednicy, choć dobrze zbalansowane z soczystą kruchością i przyjemnym cierpkim finiszem, który nie boi się ugryźć. Ocena: **** (dobre – 4/6). Brak importera.

Bladozłote Bodegas Pazo Cilleiro Pazo Cilleiro Albariño 2021 cieszy w nosie nutą cytryny i białej brzoskwini, pojawia się też zielone jabłko, białe kwiaty i bryza morska. Arcywytrawne usta są krągłe, świeże, kwaskowe, lekko słonawe, choć w gruncie rzeczy dość proste i krótkie. Wino jest jednak przyjemne, z typowym dla odmiany mineralnym orzeźwieniem. Ocena: **** (sprawiające dużą przyjemność – 3.5/6). Brak importera.   

Wszystkie prezentowane butelki łączy świeży – 2021 rocznik. Trudno więc doszukiwać się tu jakichś nut głębszych czy oznak dojrzewania. Ale na gorące, letnie dni taki powiew bryzy znad oceanu będzie jak ulał.

Wina otrzymałem do degustacji od Ambasady Hiszpanii, za co uprzejmie dziękuję.

Zdjęcie tytułowe: dolina rzeki Sil, Galicja. Źródło: Vinigalicia.es

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: