Heimann & Fiai Kadarka Szekszárd 2019

Tęskniłem ostatnio za nieznośną lekkością czerwieni i znalazłem jej doskonałe ucieleśnienie w… kadarce. Świeży, lekko dotknięty beczką egzemplarz z Szekszárdu. Oh madonne, ale to pyszne!

Autorem tego cudeńka jest „Kadarka Man” – jak sam lubi siebie nazywać Zoltán Heimann Jr. To syn Ágnes i Zoltána Heimannów, twórców słynnej Heimann Pince – rodzinnego producenta z regionu Szekszárd na Węgrzech. Heimannowie od czterech dekad wykorzystują wiedzę, tradycję i innowacyjne rozwiązania oraz aktywnie działają na rzecz odbudowy winiarskiej pozycji regionu. Jego ojciec Zoltán przez lata wyznaczał standardy winiarskiej erudycji na południowych węgierskich rubieżach. Obecnie Junior ma coraz większy udział w produkcji. Najlepszym tego dowodem jest jego autorski sub-brand Heimann & Fiai (Heimann i Synowie), w którym zajmuje się winifikacją win pochodzących z najlepszych i przy okazji najbardziej ekscytujących winnic z naciskiem na terroirystyczną ekspresję i zwrócenie się w stronę niskiej interwencji w grona.

Zoltán Heimann Jr. © heimann.hu

Zoltán uczył się i szkolił w Niemczech, Francji, Włoszech i Australii m.in. nad Mozelą, Toskanią i Yara Valley. Po powrocie do Szekszárdu skierował się od razu w stronę autochtonicznej ekspresji regionu – stąd wybór zwiewnej kadarki i pikantnego kékfrankosa, które dostarczają mu najlepszego surowca. Środki owadobójcze i herbicydy nie są stosowane na terenie posiadłości od wielu lat, a coraz więcej winnic uprawianych jest metodami ekologicznymi. Zainicjowano również certyfikację ekologiczną. Często do fermentacji wykorzystuje się całe kiście, co zapewnia świeżość i intensywność aromatów. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży w temperaturze otoczenia (pied de cuve), z delikatną ekstrakcją i ręcznym prasowaniem. Aby rzucić jaśniejsze światło na różnice między pojedynczymi winnicami, wina dojrzewają w dużych, neutralnych dębowych beczkach lub amforach.

Butelka Heimann & Fiai Kadarka 2019 przeszła spontaniczną fermentację malolaktyczną z całymi kiściami i spędziła 8 miesięcy w dużej beczce oraz stalowym tanku. Była łagodnie filtrowana. Kolor blado-czerwony. Nos przynosi rozkoszną mieszankę maliny i kwaśnej wiśni z akcentem leśnej ściółki. Usta są przestrzenne, hedonistycznie kwaskowe, tryskające świeżym owocem (ponownie malina i wiśnia) z subtelną pestkową goryczką. Erupcja owocu w służbie orzeźwienia. Pomimo zwiewnego charakteru dobrze sprawdziła się w towarzystwie steka rib eye.

Twórca: Zoltán Heimann Jr., Heimann & Fiai

Kraj pochodzenia: Węgry

Region: Szekszárd

Szczepy: 100% kadarka

Importer: Rafa-Wino

Cena: 68 zł

Ocena: ***** (bardzo dobre – 5/6)

Źródło: zakup własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: