Dwa przepisy na szczęście wg Zsolta Sütő

Ostatnio ciągle brakowało mi czasu, priorytet poganiał priorytet, aż w końcu pomyślałem z tydzień temu – muszę się zrelaksować, wyłączyć myślenie i odpłynąć na chmurce niezobowiązującego, radosnego musowania. I jak pomyślałem, tak zrobiłem. Odpaliłem z przyjaciółmi dwa nowe pét-naty od Zsolta Sütő ze słowackiej winiarni Strekov 1075. Jak się miało okazać – prawdziwy przepis na szczęście.

Nazywany papieżem naturalnego, słowackiego winiarstwa Zsolt Sütő rozpoczął pracę na 12 hektarach ziemi w pobliżu wsi Strekov na Słowacji w 2002 roku. 7 lat później przekształcił swoje działki w zrównoważone rolnictwo. Mikroklimat regionu zapewnia długi i optymalny sezon dojrzewania winogron, w czym pomaga temperatura łagodzona przez Dunaj. Górna warstwa gleby składa się tu z gliniasto-ilastej warstwy, która znajdują się nad osadami morskimi, piaskowcem i wapieniem.

Zsolt Sütő © leesbrothers.hu

Zsolt traktuje swoje winorośle ręcznie i stosuje metodę uprawy w formie krzaków (bush vines), aby zmusić korzenie do głębszego zagłębienia się, co czyni je mniej podatnymi na suszę. Pomaga mu to również naturalnie utrzymywać wyjątkowo niskie plony na poziomie 25 hl/ha. W piwnicy wina fermentują spontanicznie w beczkach i otwartych fermentorach bez jakiejkolwiek ingerencji. Zsolt woli trzymać wina na osadzie i unikać użycia siarki.

Te oba musiaki zrobione metodą pétillant-naturel są owocem wspólnego przedsięwzięcia, jakim jest współpraca Zsolta i jego przyjaciela Petera, którego plantacja położona jest ok. 30 kilometrów od głównej winnicy Strekov 1075. Winorośl uprawiana jest ekologicznie i przy użyciu metod biodynamicznych przez Petera, który oparł się w tym przypadku na doświadczeniu Zsolta w produkcji wina. Wapienna gleba daje niezwykle kwasowe owoce, które są świetnym surowcem dla pét-natów.

Strekov 1075 Šroner Sütő Richard Pét-nat 2021 to czystej krwi chardonnay. Mętne, mleczno gruszkowe w oku. Świeże, mandarynkowo-limonkowe w nosie, z tłuściutkim, pluszowym podniebieniem i gruszkowo-jabłkowym posmakiem. Piękna kwasowość, drobna perlistość i czysta radość z picia. Niefiltrowane i bez dodatku siarki. Prze-py-szne. Ocena: ****** (bardzo dobre – 5/6). Cena: 110 zł.

Różowe Strekov 1075 Šroner Sütő Richard Pét-nat Rose 2021 to z kolei – cóż za niespodzianka – merlot. Mamy tu prawdziwą owocową bombę, ale nie z opóźnionym zapłonem, a wybuchającą w twarz od razu i bezpardonowo. Masa słodkich truskawek i malin w aromatach, w ustach podobnie, a do tego długotrwałe bąbelki. Niefiltrowane, mętne i bez dodatku siarki. Tak dobre, że aż strach jak szybko znika z kieliszka. Ocena: ****** (bardzo dobre – 5/6). Cena: 110 zł.

Wina do kupienia w krakowskim wine barze Kawa i wino i bezpośrednio u importera Rymarczyk & Białobrocki Import.

2 myśli w temacie “Dwa przepisy na szczęście wg Zsolta Sütő

Odpowiedz na Panodespresso Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: